top of page

Posturologia

La Posturologia és la ciència que estudia i tracta els desequilibris del sistema tònic postural (STP) que és l'encarregat de mantenir- nos drets i en harmonia amb l'entorn. És una tècnica multidisciplinària que engloba l'estudi clínic del sistema de regulació de la postura, l'estabilitat i la seva orientació.

A Karpura col.laborem amb la Dra. Virgina Márquez , llicenciada en Podologia i Master en Posturologia Clinica per la Universitat de Barcelona  per oferire-te aquest servei exclusiu a Girona.

Encara que ens sembli estranya no és una ciència tan nova. Al s. XIX ja es va fundar la primera escola Posturogràfica a Berlín, l'any 1860. La pregunta que va generar el debat científic va ser: Com un home manté la postura recta o inclinada quan el vent li bufa en contra?, se la va formular Charles Bell el 1837. Més tard altres científics van voler resoldre-la i sorgiren diferents estudis dels diferents sensors de la postura com poden ser l'autopercepció (François Longet,1845), els ulls (Moritz Heinrich,1853), l'aparell vestibular (Jean Pierre Flourens,1828) la planta del peu (Rudolf Magnus,1926). Però no va ser fins a l'any 1969 que va ser reconeguda i fundada la Societat Internacional per la investigació de la Postura i la Marxa. Actualment, encara no s'ha respost la pregunta del tot, però ens hi anem acostant amb ajuda de la intuïció, la ciència i la tecnologia.

IMG_9875.jpg

“El cos humà és un sistema oscil·latori, igual que respirem amb una freqüència o batega el nostre cor, el nostre cos oscil·la per a optimitzar la postura i adaptar-se a l'entorn”

 

Per poder mantenir-nos en equilibri el sistema tònic postural necessita que diferents elements del nostre cos treballin en sincronia. Els ulls, els peus, l'articulació temporomandibular, el sistema musculo-esquelètic, etc. han de treballar plegats perquè si no és així, fan que tinguem desajustos i que, a poc a poc, anem sobrecarregant parts del nostre cos causant-nos dolor i incomoditats. Però què passa realment quan algun d'aquests sistemes falla?

Segons els estudis científics entre el 85 i 90% de la població pateix o patirà dolor al cap, coll, esquena per una disfunció crani-mandibular o postural. Vist així, és crucial controlar aquests paràmetres a temps per no patir un mal funcionament del nostre organisme que ens encamini a desenvolupar lumbàlgies, mals de cap, vertígens, pèrdua de força als braços, baix rendiment esportiu o lesions recurrents, etc.

En nens i adolescents també, està demostrat que hi ha una relació molt estreta entre el sistema postural i el sistema propioceptiu que és l'encarregat de reconèixer la informació del nostre entorn, processar- la i expressar-la. Quan corregim aquestes disfuncions posturals veiem una millora considerable en nens que patien TDHA o dislèxia.

A Karpura ens centrem a millorar els nostres tractaments i incloure'n de nous. Per això, oferim un nou servei de posturologia comptant amb la professionalitat dels nostres posturòlegs titulats per poder avaluar i corregir aquestes patologies.

Utilitzem diversos elements tan de podologia, amb unes plantilles posturals específiques, com d'odontologia, amb unes fèrules bucals (Neuro Postural Bite) controlades amb electromiografies de l'ATM, o el

sistema ALPH (petits estímuls sensorials a escala bucal amb gran informació propioceptiva que arriba directe al sistema nerviós central) dissenyats especialment per corregir els problemes neuro-postruals ascendents o descendents del nostre cos.

El control de l'oclusió és molt important quan es fan tractaments de rehabilitació o ortodòncia, ja que poden ocasionar un desequilibri postural i desenvolupar les patologies anteriorment esmentades.

Captura de pantalla 2020-06-08 a las 16.

Demana una primera vista de Posturologia

bottom of page