TRACTAMENTS

Odontologia biològica

ODONTOLOGIA BIOLÒGICA

Què és l’odontologia biològica?

No és una odontologia diferent en el sentit de les tècniques que s’utilitzen per a tractar les malalties de les dents i de la boca en general, més aviat és un enfoc diferent de l’odontologia, que té en compte la totalitat de la persona i la unitat que formen les dents amb la resta del cos. Les dents no són peces separades de la resta, ens el contrari, són totalment connectades. Per això, una dent en mal estat, un tractament fet en una dent, un material utilitzat a la boca poden ser causa, o influenciar fortament, problemes de salut general. Això és la base del que es coneix com a odontologia neurofocal.

Llegir més
Quines són les pràctiques que la fan diferent?

La primera visita ja és diferent. Es fa tota una entrevista de salut física- emocional-mental que pot ser de molta ajuda a l’hora de fer qualsevol actuació en boca i també relacionar el que està passant a les dents i el que està passant a la resta del cos. També permet conèixer la persona més profundament, quines són les seves demandes, necessitats i neguits.

Els materials utilitzats es seleccionen curosament, ja que s’intenta evitar la col·locació de metalls o materials irritants a la boca. S’acostuma a testar quins tipus de materials són els més adients per a cada persona individualment, amb la idea d’evitar qualsevol tipus d’intolerància o rebuig. Si ja hi porta materials en boca, es pot testar si aquests materials estan interferint a la salut d’alguna manera.

Es fa molt d’èmfasi en la prevenció i en l’odontologia que s’anomena mínimament invasiva, intentant intervenir el mínim possible.

Amb què s’ajuda?
 • Amb nutriteràpia: mesures dietètiques poden resultar decisives per canviar l’estat de la boca. Hi ha components a la dieta que permeten prevenir i fins i tot aturar o remineralitzar lesions de càries i descalcificacions. S’utilitzen també suplements de medicina ortomolecular: utilitzar els complements nutricionals adients per combatre les carències i reequilibrar el terreny. Amb això es redueix la necessitat de medicaments químics i els efectes secundaris associats.
 • Amb fitoteràpia, perquè moltes plantes posseeixen propietats molt interessants per guarir moltes malalties bucodentals, agudes o cròniques.
 • Amb aromateràpia, aprofitant les extraordinàries propietats dels olis essencials, sobretot el seu poder desinfectant podent constituir una alternativa òptima als antibiòtics.
 • Amb homeopatia, que permet tractar patologies agudes o cròniques, els postoperatoris i els preoperatoris com la por i l’ansietat associada als tractaments dentals o la preparació del pacient abans d’una cirurgia.
 • Amb teràpia neural, aplicant procaïna a la zona de les dents, per tal de desinterferir o eliminar irritacions permanents de caire neurofocal.
 • Amb osteopatia, permetent optimitzar els tractaments de la ATM i reduir la durada dels tractaments d’ortodòncia.

Les medicines naturals són utilitzades dins les diferents disciplines de l’odontologia:

 • Odontologia pediàtrica: mesures dietètiques, hàbits masticatoris, hàbits de vida. Cures biocompatibles, molta prevenció i el mínim intervencionisme.
 • Rehabilitació neuroclusal a l’infant.
 • Odontologia general i conservadora a l’adult: materials biocompatibles, no utilitzar mercuri en cap cas.
 • Pròtesi, rehabilitació oral i implantologia: gestió de la biocompatibilitat òptima. Utilització de materials nobles.
 • Ortodòncia: harmonització de les funcions i de la posició dentaria.
 • Periodòncia: Gestió de la inflamació i infecció de les genives utilitzant mètodes naturals junt amb els tractaments periodontals adients.
 • Problemes oclusius i de la ATM: equilibrat de la relació mandíbula-crani segons el concepte osteopàtic-postural. Rehabilitació neuroclusal a l’adult.
 • Endodòncia i tractament de les dents infectades: utilització de productes naturals per a la desinfecció de les dents, valoració de cada cas relacionat amb la salut general.
 • Cirurgia bucal: gestió del dolor i de la cicatrització postoperatòria mitjançant mesures holístiques de salut.
Quins són els principis bàsics?
 • Biocompatibilitat òptima
  “Primum non nocere” (Primer precepte d’Hipòcrates). Tractar el pacient respectant els sistemes biològics vius i el seu sistema immunitari i alhora aplicar les tècniques odontològiques més avançades, modernes i estètiques segons els últims estudis científics.
 • Visió global i holística, individualitzant cada cas.
  Cada persona és única i singular, i això fa que no es pugui estandarditzar. Som davant de la persona, no d’una malaltia. L’odontologia convencional tendeix a uniformitzar els tractaments.
 • Estimular i deixar fer
  Estimular les forces internes naturals. Aquesta filosofia és propera a les medicines funcionals i naturals. Sovint contraria a la medicina convencional. Exemple: en cas de problemes de dents “mal posades” i problemes de mossegada, provar d’alliberar certs bloquejos de la mossegada amb osteopatia i amb ajustaments oclusals, permetent que la natura faci el seu treball, ja que serà ella qui finalment reequilibri les arcades dentàries.
 • Relació d’escolta i de respecte
  Una relació centrada en el pacient. Prioritzar l’ètica professional, i evitar els tractaments que poden ser inútils, no indicats, agressius o mutilants. Tenir en compte les inquietuds de cada persona. Només establint un vincle proper es pot aprofundir en la relació d’ajuda. Moltes vegades els neguits interns d’una persona troben una via d’expressió a través dels problemes dentals. Poder explorar per aquí també pot ser una ajuda valuosa.

L’odontologia s’ha acostumat a tractar com una disciplina molt mecànica, molt al marge de la medicina i de la salut de la resta del cos, quan és una part molt sensible i importantíssima a l’hora d’influenciar la resta de l’organisme. La proposta de l’odontologia biològica és la d’integrar-la completament, fent conscients a les persones de què la salut bucodental influeix en el benestar general d’una manera directa.

Demana hora